Word wijzer

Wij hebben een aantal handige links over scheiden voor u verzameld op deze pagina.
Zo vindt u snel informatie over ouderlijk gezag, scheiden en kinderen, alimentatie, scheiding en pensioen, en toeslagen alleenstaande ouder.

Kinderalimentatie berekenen

Wilt u kinderalimentatie berekenen? Dan moet u weten wat de hoogte van uw netto-inkomen per maand is. Ook bedragen die u één keer per jaar ontvangt, zoals vakantiegeld en de eindejaarsuitkering, tellen mee bij de berekening. Dit rekenmodel geeft u een indicatie van het bedrag dat voor u geldt.

Indexering alimentatie berekenen

Om prijsstijgingen te compenseren gaat de alimentatie elk jaar iets omhoog. Deze indexering van kinderalimentatie en partneralimentatie kunt u op deze pagina eenvoudig berekenen. Ook de indexering van alimentatie uit voorgaande jaren kunt u zien.

Gezamenlijk gezag aanvragen

Voor gehuwden met kinderen is er meestal vanzelf gezamenlijk gezag na de scheiding. Samenwoners moeten gezamenlijk gezag aanvragen. Hier vindt u het Formulier aanvragen gezamenlijk gezag.

Gezag regelen na overlijden

U kunt bij de rechtbank laten vastleggen wie na uw overlijden het gezag over uw kind mag uitoefenen. Lees de Aantekening gezag na overlijden en download het formulier.

Kinderen en scheiding

Villapinedo is de plek voor kinderen van gescheiden ouders! Ook voor de ouders heeft de site goede tips! Ouders kunnen bij Villapinedo online een cursus volgen om zich goed voor te bereiden op het ouderschap na de scheiding.

Informatie per leeftijdsgroep

Op de site van de Raad voor rechtsbijstand vindt u praktische informatie voor ouders die gaan scheiden. De informatie is ingedeeld per leeftijdsgroep van de kinderen. Ook vindt u hier tips voor boeken over scheiding, zowel voor ouders als voor kinderen.

Informatie van de Rijksoverheid over scheiden en alimentatie

De website van de Rijksoverheid geeft antwoord op diverse vragen over echtscheiding.
Bovendien is er een aparte pagina met informatie over alimentatie. Vanaf die pagina kunt u ook het Informatieblad Alimentatie downloaden.

Toeslagen

Misschien hebt u na de scheiding recht op een van deze toeslagen:
• zorgtoeslag
• huurtoeslag
• kindgebonden budget
• kinderopvangtoeslag.
Of u recht hebt op een toeslag hangt af van de hoogte van uw inkomen. Meer informatie leest u op de website van de belastingdienst.

Nibud

Het Nibud geeft financiële informatie die van belang kan zijn bij scheiding.

Scheiding en pensioenverdeling

Wanneer u gaat scheiden krijgt u mogelijk te maken met pensioenverdeling. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over pensioenverdeling; u kunt er ook het formulier downloaden om pensioenverdeling aan te vragen.

Mediation​ naast rechtspraak

De website van de Rechtspraak legt u alles uit over mediation tijdens een procedure.

Trailer: Gebroken als kind gescheiden van je ouder

vFAS infographic I – Wie is de vFAS advocaat